رقابتهای تنیس اوپن آمریکا ۲۰۲۲ در حالی از چند روز دیگر آغاز میشود که این دوره از بازیها با یک اتفاق ویژه همراه خواهد بود. اتفاقی که باید آن را پایان یک دوره مهم در تنیس زنان قلمداد کرد.
تنیسفا – سرینا ویلیامز اسطوره آمریکایی تنیس جهان اعلام کرده است که قصد دارد بعد از اوپن آمریکا برای همیشه از دنیای ورزش حرفهای کنارهگیری کند. او که طی دو دهه سیطره بر تنیس زنان موفقیتها و دستاوردهای چشمگیری را به نام خود ثبت کرد، حالا در پی یک وداع باشکوه در گرند اسلم خانگی است.
ویلیامز که در آستانه ۴۱ سالگی قرار دارد را باید آخرین بازمانده از نسل بازیکنان افسانهای تنیس زنان برشمرد. او با ۲۳ قهرمانی گرند اسلم در چند سال اخیر تلاش زیادی کرد تا به رکورد ۲۴ قهرمانی مارگارت کورت برسد، اما بعد از به دنیا آوردن دخترش در سال ۲۰۱۷ دیگر نتوانست در هیچ گرند اسلمی قهرمان شود تا این افسوس بزرگ برای او ادامه پیدا کند.
ویلیامز در ماه ژوئن بعد از یک سال مصدومیت و خانهنشینی در مسابقات ویمبلدون حضور پیدا کرد اما اوضاع برای او آنطور که انتظار داشت پیش نرفت و در همان گام نخست مغلوب شد. با وجود آنکه ویلیامز پس از این باخت از انگیزههایش برای عملکرد بهتر در اوپن آمریکا سخن گفت، چند هفته بعد او بعد با انتشار یادداشتی در مجله وُگ اعلام کرد که تصمیم به خداحافظی گرفته است. ویلیامز در یادداشتش زمانی برای بازنشستگی تعیین نکرد اما مشخص بود که ایستگاه پایانی دوران حرفهای او چهارمین گرند اسلم سال یعنی اوپن آمریکا خواهد بود. با توجه به اینکه ویلیامز در ۴۰ سالگی بازنشسته خواهد شد، در مطلب پیش رو ۴۰ مورد از نکات برجسته زندگی حرفهای او را از دریچه آمار مورد بررسی قرار دادهایم که در ادامه میخوانید:
۱- صدرنشینی
ویلیامز در مجموع ۳۱۹ هفته را در جایگاه نخست تنیس جهان سپری کرده است. او از این حیث بعد از اشتفی گراف و مارتینا ناوراتیلووا به ترتیب با ۳۷۷ و ۳۳۲ هفته در جایگاه سوم تاریخ قرار دارد. ویلیامز همچنین ۱۸۲ هفته متوالی صدرنشین ردهبندی بوده و در این زمینه بهمراه اشتفی گراف آلمانی رکورددار است.
۲- عناوین دوبل مختلط
این اسطوره آمریکایی دو عنوان گرند اسلم در رده دوبل مختلط در کارنامه خود دارد. این دو عنوان در اوایل دوران حرفهای او در مسابقات ویمبلدون و اوپن آمریکا ۱۹۹۸ بهمراه مکس میرنی بلاروسی به دست آمده است.
۳- قهرمانی با عبور از لبه پرتگاه
ویلیامز تنها بازیکنی است که سه عنوان گرند اسلم خود را درحالیکه تا یکقدمی شکست پیش رفته فتح کرده است. این سه عنوان به مسابقات اوپن استرالیا ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ و ویمبلدون ۲۰۰۹ باز میگردد. او در این سه تورنمنت بهترتیب کیم کلایسترز، ماریا شاراپووا و النا دمنتیوا را در مرحله نیمهنهایی در کسب امتیاز پایانی ناکام گذاشت و در ادامه توانست جام قهرمانی را بالای سر ببرد.
۴- مدالهای المپیک
سرینا و خواهرش وینس تنها بازیکنان تاریخ تنیس هستند که چهار مدال طلای المپیک در کارنامه خود دارند که دستاوردی فوقالعاده برای این دو اسطوره تنیس محسوب میشود. همچنین از آغاز دوران مدرن تنیس، خواهران ویلیامز تنها بازیکنان زنی هستند که در هر دو بخش انفرادی و دونفره المپیک صاحب مدال طلا شدهاند.
۵- عناوین مسابقات پایان فصل
در رقابتهای پایان فصل زنان، ویلیامز در کنار اشتفی گراف با پنج قهرمانی بعد از مارتینا ناوراتیلووا با ۸ عنوان در جایگاه دوم تاریخ قرار دارد. این مسابقات در پایان هر سال بین ۸ بازیکن برتر ردهبندی برگزار میشود و سرینا در سالهای ۲۰۰۱، ۲۰۰۹، ۲۰۱۲، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ توانست به قهرمانی برسد. او البته سابقه دو نایبقهرمانی (۲۰۰۲ و ۲۰۰۴) را نیز در این رقابتها دارد.
۶- عناوین اوپن آمریکا
ویلیامز در گرند اسلم اوپن آمریکا توانسته ۶ مرتبه (۱۹۹۹، ۲۰۰۲، ۲۰۰۸، ۲۰۱۲، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴) جام قهرمانی را بالای سر ببرد. او از این حیث در دوران جدید تنیس بههمراه هموطنش کریس اورت رکورددار است.
۷- عناوین اوپن استرالیا
ویلیامز هفت دوره در نخستین گرند اسلم سال یعنی اوپن استرالیا قهرمان شده است. عناوین وی در سالهای ۲۰۰۳، ۲۰۰۵، ۲۰۰۷، ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷ به دست آمدهاند و همانند اوپن آمریکا او در این زمینه رکورددار است.
۸- عناوین اوپن مایمی
ویلیامز هشت قهرمانی در رقابتهای آزاد مایمی کسب کرده است. این مسابقات بعد از گرند اسلمها و رقابتهای پایان فصل یکی از بزرگترین تورنمنتهای سالانه تنیس است و ویلیامز بیش از هر بازیکن مرد و زن دیگری توانسته فاتح آن شود.
۹- قهرمانیهای مسابقات داخل سالن
سرینا نه جام قهرمانی در رقابتهای داخل سالن نیز در کارنامه پربار خود به ثبات رسانده است. این قهرمانیها در رقابتهای پایان فصل، پاریس، مونیخ، اسن و لایپزیش به دست آمده است.
۱۰- درخشش بعد از ۳۰ سالگی
یک آمار فوقالعاده دیگر برای ویلیامز این است که او بعد از ۳۰ سالگی ده عنوان گرند اسلم کسب کرده که بیش از هر بازیکن دیگری در تاریخ تنیس است. هیچ بازیکن زنی در دهه چهارم زندگی خود نتوانسته بیش از سه گرند اسلم فتح نماید.
۱۱- فینالهای ویمبلدون
ویلیامز سابقه یازده حضور در فینال رقابتهای ویمبلدون را دارد. در دوران مدرن تنیس تنها مارتینا ناوراتیلووا با ۱۲ حضور در این زمینه بالاتر از سرینا قرار دارد.
۱۲- جوایز نقدی
از لحاظ کسب جوایز نقدی در طول یک فصل نیز ویلیامز با کسب بیش از ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار در سال ۲۰۱۳ رکورددار زنان محسوب میشود. اشلی بارتی تنیسباز بازنشسته استرالیایی در سال ۲۰۱۹ با کسب ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار به این عدد نزدیک شد اما نتوانست رکورد ویلیامز را بشکند.
۱۳- عناوین گرند اسلم در زمین هارد
این فوق ستاره تنیس مجموعاً سیزده عنوان در گرند اسلمهای هارد کورت (۶ عنوان اوپن استرالیا و ۷ عنوان اوپن آمریکا) کسب کرده که تاکنون هیچ بازیکن دیگری در تاریخ نتوانسته به این عدد برسد.
۱۴- عناوین گرند اسلم در بخش دونفره
اگرچه ما معمولاً راجع به تعداد گرند اسلمهای ویلیامز در رده انفرادی صحبت میکنیم اما باید بدانیم که این اسطوره آمریکایی چهارده قهرمانی دونفره نیز در گرند اسلمها دارد. سرینا تمامی این عناوین را بهمراه خواهر خود وینس کسب کرده است.
۱۵- اولین و آخرین قهرمانی در اوپن آمریکا
فاصله بین اولین و آخرین قهرمانی ویلیامز در رقابتهای اوپن آمریکا پانزده سال (۱۹۹۹ تا ۲۰۱۴) است که این در نوع خود رکورد محسوب میشود و ثبات عملکرد تنیسباز آمریکایی را نشان میدهد.
۱۶- رویارویی با وینس در گرند اسلمها
سرینا و وینس شانزده مرتبه در میادین گرند اسلم مقابل هم قرار گرفتهاند که بعد از بیست و دو رویارویی ناوراتیلووا و اورت بیشترین تعداد تقابل در این مسابقات ۴گانه به حساب میآید.
۱۷- فتح اولین گرند اسلم
ویلیامز در سال ۱۹۹۹ در سن هفده سالگی اولین گرند اسلم خود را دشت کرد. او با فتح اوپن آمریکا ۱۹۹۹ به دومین قهرمان آفریقایی-آمریکایی مسابقات گرند اسلم تبدیل شد.
۱۸- اولین و آخرین قهرمانی در گرند اسلم
فاصله بین اولین و آخرین قهرمانی ویلیامز در رقابتهای گرند اسلم هجده فصل (۱۹۹۹ تا ۲۰۱۷) است.
۱۹- تکمیل افتخارات در بخش دونفره گرند اسلم
سرینا به همراه خواهر بزرگترش وینس در سن نوزده سالگی کلکسیون افتخارات خود در بخش دونفره مسابقات گرند اسلم را تکمیل کرد. این دو در سال ۲۰۰۱ با قهرمانی در اوپن استرالیا به پنجمین تیم دونفره تاریخ تنیس زنان تبدیل شدند که هر چهار جام گرند اسلم را در بخش دونفره کسب میکنند.
۲۰- نبرد یکطرفه با شاراپووا
ماریا شاراپووا ستاره سابق روس که همانند ویلیامز شهرتش تنها به درون زمین ختم نمیشود، در رویارویی با ویلیامز هیچ حرفی برای گفتن نداشت. ویلیامز در ۲۲ تقابل خود مقابل شاراپووا بیست پیروزی به دست آورد که ۱۹ تای آن بصورت متوالی بود.
۲۱- تکمیل افتخارات در رده انفرادی گرند اسلم
ویلیامز در سال ۲۰۰۳ در سن ۲۱ سالگی ویترین افتخاراتش در بخش انفرادی مسابقات گرند اسلم را هم کامل کرد. او که در سال ۲۰۰۲ قهرمان اوپن فرانسه و ویمبلدون شده بود، با فتح اوپن استرالیا ۲۰۰۳ به پنجمین تنیسباز زن تبدیل شد که قهرمانی در هر چهار گرند اسلم را تجربه میکند.
۲۲- رسیدن به رکورد اشتفی گراف
رکورد ۲۴ گرند اسلمی که همچنان در دست مارگارت کورت استرالیایی است قبل و بعد از آغاز دوران مدرن تنیس را شامل میشود. اما بعد از این دوران ابتدا اشتفی گراف آلمانی بود که توانست ۲۲ عنوان گرند اسلم را به خود اختصاص دهد. بعداً ویلیامز نه تنها با فتح ویمبلدون ۲۰۱۶ توانست به رکورد ۲۲ گرند اسلم اشتفی گراف برسد که با قهرمانی در اوپن استرالیا ۲۰۱۷ موفق به عبور از این رکورد شد.
۲۳- رکورد گرند اسلمها
سرینا با ۲۳ قهرمانی گرند اسلم بعد از مارگارت کورت در جایگاه دوم تاریخ قرار دارد. او طی پنج سال اخیر تلاش زیادی کرد تا به رکورد کورت برسد و حتی بعد از مادر شدن چهار مرتبه هم به فینال گرند اسلم رسید اما هر بار ناکام ماند. حالا با اعلام کنارهگیری این اسطوره آمریکایی بعد از یو اس اوپن ۲۰۲۲، این تنیسباز ۴۰ ساله تنها یک فرصت برای شکستن این طلسم ۵ ساله دارد.
۲۴- سرویسهای مهلک
یکی از سلاحهای بازی ویلیامز در طول دوران ورزشیاش سرویسهای سهمگین او بوده است. رکورد سرویسهای ایس او در طول یک مسابقه ۲۴ ایس است که در مرحله نیمهنهایی ویمبلدون ۲۰۱۲ مقابل ویکتوریا آزارنکا به دست آمد.
۲۵- عناوین نایبقهرمانی
ویلیامز علاوه بر ۷۳ عنوان قهرمانی انفرادی، دارای ۲۵ عنوان نایبقهرمانی شامل ۱۰ نایبقهرمانی در مسابقات گرند اسلم میباشد.
۲۶- رکورد بردهای متوالی در گرند اسلم
بیشترین تعداد پیروزیهای متوالی سرینا در یک گرند اسلم ۲۶ مسابقه است که مربوط به رقابتهای اوپن آمریکا در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ میشود. این رکورد او سرانجام در مرحله نیمهنهایی سال ۲۰۱۵ توسط روبرتا وینچی ایتالیایی متوقف شد.
۲۷- درخشش در سال ۲۰۱۵
عدد ۲۷ مربوط به پیروزیهای پیاپی ویلیامز در سال ۲۰۱۵ میشود. او این پیروزیها را از انتهای سال ۲۰۱۴ تا ماه مه ۲۰۱۵ (شامل سه قهرمانی در مسابقات پایان فصل ۲۰۱۴، اوپن استرالیا ۲۰۱۵ و مایمی ۲۰۱۵) به دست آورد. پترا کویتووا درنهایت تنیسباز آمریکایی را در نیمهنهایی مسابقات مادرید بعد از ۲۷ مسابقه متوقف کرد.
۲۸- درآمد سال ۲۰۲۱
در سال ۲۰۲۱ سرینا با مجموع ۴۱.۵ میلیون دلار درآمد از محل جوایز نقدی و اسپانسرهای خود در فهرست پردرآمدترین ورزشکاران جهان در جایگاه ۲۸ـم قرار گرفت. در میان تنیسبازان تنها راجر فدرر و نائومی اوساکا بیش از او درآمد کسب کردند. گفتنی است در بازه سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ یعنی چهار سال پیاپی ویلیامز توانست لقب پردرآمدترین ورزشکار زن جهان را به خود اختصاص دهد.
۲۹- ابتلا به لخته شدن خون
ویلیامز در ماه مارس ۲۰۱۱ در ۲۹ سالگی برای نخستین بار از مشکل لخته شدن خون و آمبولی ریه خود پرده برداشت. مشکلی که بعدها هنگام زایمان دخترش اُلیمپیا مجدداً به سراغش آمد و جان او را در معرض تهدید قرار داد.
۳۰- بردهای مسابقات پایان فصل
تعداد پیروزیهای ویلیامز در رقابتهای پایان فصل زنان به ۳۰ مسابقه میرسد و او از این حیث بعد از ناوراتیلووا، اورت و گراف در جایگاه چهارم تاریخ قرار دارد.
۳۱- تقابل با وینس
خواهران ویلیامز در دوران حرفهای خود ۳۱ مرتبه مقابل هم قرار گرفتهاند که ۱۹ پیروزی سهم سرینا و ۱۲ برد سهم وینس بوده است. همچنین در ۱۲ رویارویی آخر نیز سرینا ۱۰ بار توانسته پیروز از زمین بیرون بیاید.
۳۲- بازگشت به صدر
در فصل ۲۰۱۳ ویلیامز در ۳۲ سالگی پس از ۳ سال بار دیگر بر جایگاه نخست تنیس زنان تکیه زد.
۳۳- حضور در فینال گرند اسلم
از حیث حضور در فینال مسابقات گرند اسلم سرینا با ۳۳ حضور بعد از کریس اورت (۳۴ حضور) در جایگاه دوم تاریخ قرار دارد.
۳۴- بردهای متوالی
رکورد پیروزیهای متوالی ویلیامز ۳۴ مسابقه است. این ۳۴ پیروزی از رقابتهای مایمی ۲۰۱۳ آغاز شد و در دور چهارم ویمبلدون توسط سابینه لیسیتسکی به پایان رسید. ویلیامز طی این مدت توانست در مسابقات مایمی، چارلستون، فد کاپ، مادرید، رم و اوپن فرانسه به عنوان قهرمانی دست پیدا کند.
۳۵- مسنترین صدرنشین تنیس زنان
در ماه مه سال ۲۰۱۷ هنگامیکه ویلیامز با ۳۵ سال و ۲۲۴ روز سن بر بام تنیس جهان قرار داشت لقب مسنترین صدرنشین تنیس زنان در تاریخ را به خود اختصاص داد. سرینا پیش از این نیز با فتح اوپن استرالیا ۲۰۱۷ مسنترین قهرمان یک گرند اسلم از آغاز دوران مدرن تنیس به این سو لقب گرفته بود.
۳۶- رقابت بعد از بدنیا آمدن فرزند
سرینا ۳۶ ساله بود که اولین مسابقهاش را بعنوان یک مادر تجربه کرد. او که مدتی پس از فتح اوپن استرالیا ۲۰۱۷ خبر از حاملگی خود داد، دخترش الیمپیا را در ماه سپتامبر به دنیا آورد و بعد در دسامبر ۲۰۱۷ با حضور در رقابتهای نمایشی ابوظبی به میادین برگشت.
۳۷- آخرین حضور در فینال گرند اسلم
آخرین حضور سرینا در فینال یک گرند اسلم به رقابتهای اوپن آمریکا ۲۰۱۹ بازمیگردد. یعنی زمانی که او ۳۷ ساله بود. ویلیامز با صعود به فینال آمریکا با ۳۷ سال و ۳۴۶ روز سن به مسنترین فینالیست مسابقات گرند اسلم در بخش زنان تبدیل شد.
۳۸- آخرین قهرمانی
آخرین قهرمانی حرفهای ویلیامز به مسابقات اوکلند ۲۰۲۰ یعنی زمانی که او ۳۸ سال داشت بازمیگردد. تنها کیمیکو داته و بیلی جین کینگ بازیکنانی هستند که توانستهاند با سنی بیشتر از ویلیامز در مسابقه حرفهای به قهرمانی دست یابند.
۳۹- مجموع عناوین گرند اسلم
عدد ۳۹ مجموع گرند اسلمهای ویلیامز در سه رده انفرادی، دونفره و دوبل مختلط را نشان میدهد. از این حیث ویلیامز بعد از مارگارت کورت (۶۴ عنوان) و مارتینا ناوراتیووا (۵۹ عنوان) در جایگاه سوم تاریخ قرار دارد.
۴۰- حضور در نیمهنهایی گرند اسلم
ویلیامز در روز تولد ۴۰ سالگی خود در رتبه ۴۰ جهان قرار داشت. این عدد همچنین تعداد دفعاتی است که این اسطوره آمریکایی توانسته در جمع ۴ بازیکن برتر گرند اسلمها قرار بگیرد.