وقتی سه هفته پیش برای حضور در دومین گرند اسلم خود راهی نیویورک شد، بلیت برگشت به خانه را برای پایان بازیهای انتخابی رزرو کرده بود. اما نمیدانست در سه هفته آینده زندگیاش دگرگون خواهد شد.
تنیسفا – پیش از قهرمانی اما رادوکانو در اوپن آمریکا، قاعده قهرمانی در گرنداسلمها این بود که یک بازیکن برای رساندن دستش به جام باید در هفت مسابقه پیروز میشد. ولی رادوکانوی بریتانیایی مأموریتی غیرممکن را انجام داد؛ این نوجوان ۱۸ ساله که با رتبه ۱۵۰ نمیتوانست به طور مستقیم در مسابقات شرکت کند، کارش را از مسابقات مقدماتی شروع کرد و با پیروزی در ۱۰ مسابقه و ۲۰ ست متوالی که حتی یکی از آنها هم به تایبریک کشیده نشد، شگفتانگیزترین و مقتدرانهترین قهرمانی یک تنیسباز در تاریخ را رقم زد.
قهرمانی رادوکانو چقدر استثنایی و شگفتانگیز است؟
برای اینکه متوجه شوید موفقیت رادوکانو چه قدر خارقالعاده است باید بدانید که:
- رادوکانو خارج از گرند اسلمها حتی یک پیروزی هم کسب نکرده است. او با سهمیه وایلد کارت در جدول اصلی رقابتهای ناتینگهام و سنخوزه حضور یافت اما در هر دو تورنمنت در مرحله اول شکست خورد.
- هیچ کدام از مسابقاتی که او تاکنون در سطح حرفهای انجام داده به ست سوم کشیده نشده است.
- تجربه بازی در تورنمنتهای خاک را ندارد.
بعلاوه کافی است به چهار دستاورد تاریخی رادوکانو توجه کنیم. او با قهرمانی در اوپن آمریکا:
- به اولین بازیکن تاریخ تنیس تبدیل شد که از مسابقات مقدماتی یک گرند اسلم تا قهرمانی پیش رفته است.
- به جوانترین بازیکن در ۱۷ سال گذشته تبدیل شد که قهرمان یک گرند اسلم میشود.
- به اولین بریتانیایی در ۴۴ سال گذشته تبدیل شد که فاتح یک گرند اسلم میشود.
- بعد از اندی ماری به نخستین بازیکن بریتانیایی تبدیل شد که در گرند اسلمهای ۴ گانه به قهرمانی میرسد.
داستان اِما از کجا شروع شد؟
شاید بتوان نشانههای ظهور این ستاره جدید را در مسابقات ویمبلدون امسال جستوجو کرد؛ جاییکه او توانست با نمایشی درخشان از مسابقات مقدماتی تا مرحله چهارم جدول اصلی صعود کند اما بدشانسی و مشکل تنگی نفس در میانه مسابقه با آیلا تاملیانوویچ مانع از ادامه ماجراجوییهایش شد.
بعد از گذشت تنها دو ماه، رادوکانو با اندوخته ویمبلدون راهی نیویورک شد تا این بار در سرزمین آرزوها شانس خود را امتحان کند؛ او بعد از پیروزی در سه دیدار مرحله مقدماتی به جدول اصلی رقابتها راه یافت و در هفت خان رسیدن به جام از سد شلبی راجرز – که در دور سوم اشلی بارتی نفر اول زنان را حذف کرده بود – گذشت و در مراحل بعدی نیز بلیندا بنچیچ قهرمان المپیک توکیو و ماریا ساکاری را مغلوب کرد تا بدون واگذاری حتی یک ست به قهرمانی برسد.
کمی طول میکشد تا رادوکانو قهرمانیاش در یو اس اوپن را هضم کند چراکه بازیکن بریتانیایی فقط دومین حضورش در یک گرند اسلم را تجربه میکرد. حتی اسطورههایی چون وینس ویلیامز و کریس اورت هم در سومین و چهارمین تجربهشان تنها توانستند به فینال برسند، چه برسد به قهرمانی.
خودش در این باره میگوید: «حتی در مخیلهام هم نمیگنجید. در ابتدای فصل چمن تازه امتحانات دبیرستانم تمام شده بود. فقط سه هفته فرصت داشتم تا آماده شوم. تجربه بازی در ویمبلدون فوقالعاده بود. راهیابی به هفته دوم رقابت ها و قرار گرفتن در جمع ۱۶ نفر برتر. باورکردنی نبود.»
رادوکانو که مادری چینی و پدری اهل رومانی دارد و متولد تورانتو کانادا است با قهرمانی در اوپن آمریکا ۲/۵ میلیون دلار جایزه نقدی دریافت کرد و حالا باید آماده یک زندگی کاملا جدید باشد. این جوان ۱۸ ساله از امروز دیگر رسماً یک ستاره محسوب میشود و باید به فکر یک مدیر برنامه باشد تا از طرف او با اسپانسرها مذاکره کند. رادوکانو در پاسخ به این سوال که زندگی او بعد از این قهرمانی چگونه خواهد بود گفت: «صادقانه بگویم هیچ فکری دربارهاش نکردم. بعد از مسابقه دوش گرفتم و کارهای همیشگیام را انجام دادم. حتی نمیدانم چه زمانی به خانه خواهم رفت و حتی فردا چه کار خواهم کرد. فقط تلاش میکنم از این لحظات نهایت لذت را ببرم.»
قهرمانی در اوپن آمریکا ۲۰۰۰ امتیاز برای رادوکانو به ارمغان آورد و او با ۱۲۷ پله صعود در جدول ردهبندی از روز دوشنبه نفر ۲۳ـم تنیس زنان و زن شماره یک تنیس بریتانیا خواهد بود که این به معنای پایان سلطه ۳۱۰ هفتهای یوهانا کونتا بعنوان زن شماره یک تنیس بریتانیا است.
اما در پایان به دور از انصاف است اگر در مورد حریف رادوکانو یعنی لیلا فرناندز چیزی نگوییم. این تنیسباز کانادایی نیز تورنمنتی رویایی را سپری کرد و با گذر از ۴ ستاره کنونی تنیس زنان یعنی نائومی اوساما، انجلیک کربر، الینا اسویتولینا و آرینا سابالنکا در ۱۹ سالگی برای نخستین بار به فینال یک گرند اسلم رسید. بیتردید از این نوجوان پراستعداد که از رتبه ۷۳ به رتبه ۲۸ جهان خواهد آمد در روزها و فصلهای آتی بیشتر خواهیم شنید.