تنیسفا – به بهانه خداحافظی رافائل نادال از دنیای تنیس نگاهی داریم به بهترین فصول دوران حرفهای اسطوره اسپانیایی.
۲۰۰۵؛ ۷۹ پیروزی و ۱۰ شکست
فصل ۲۰۰۵ یکی از نقاط عطف کارنامه حرفهای رافائل نادال به حساب میآید. ماتادور در این سال از یک استعداد نوظهور به یکی از بهترین بازیکنان تنیس جهان تبدیل شد و با کسب ۱۱ عنوان قهرمانی و صعود به رتبه دوم جهان توجه تمامی علاقهمندان تنیس را به خود جلب کرد.
نادال سال ۲۰۰۵ را با قهرمانی در چند تورنمنت کوچک آغاز کرد، اما اولین موفقیت بزرگ او در ماه آوریل و در مسترز مونتهکارلو به دست آمد، جاییکه او با شکست حریفان پرقدرتی همچون گاستون گائودیو و گیرمو کوریا توانست به مقام قهرمانی برسد. پیروزی در این تورنمنت به نوعی شروع تسلط ماتادور بر زمینهای خاکی بود که در ادامه او را به پادشاه خاک رس بدل نمود.
نادال پس از این در تورنمنتهای بارسلونا و مسترز رم نیز به مقام قهرمانی رسید و توانست اعتماد به نفس بالایی برای نخستین حضور خود در گرند اسلم رولان گاروس کسب کند. او در پاریس با پیروزی بر بازیکنانی چون ریشار گسگه، سباستین گروژان، داوید فرر و راجر فدرر به فینال رسید و در نهایت با برتری مقابل ماریانو پوئرتا اولین عنوان گرند اسلم خود را در سن ۱۹ سالگی به دست آورد. این پیروزی بزرگ، جایگاه او را به عنوان یکی از بهترین تنیسبازان نسل جدید محکم کرد و نویدبخش آیندهای روشن برای وی شد.
از دیگر موفقیتهای نادال در سال ۲۰۰۵، عملکرد درخشانش در مسابقات مسترز کانادا، چین و مادرید بود که او در آنها به مقام قهرمانی دست یافت. رقابت نادال و فدرر که بعدها به یکی از بزرگترین تقابلهای تاریخ تنیس تبدیل شد هم در این سال آغاز گردید. ماتادور چپ دست اسپانیایی با ضربات منحصر به فرد و قدرت بدنی بالای خود توانست در چندین دیدار فدرر را شکست دهد و به کابوسی برای مرد شماره یک تنیس جهان تبدیل شود.
۲۰۰۸؛ ۸۲ پیروزی و ۱۱ شکست
فصل ۲۰۰۸ با دو پیروزی تاریخی در مسابقات گرند اسلم، کسب طلای المپیک و صعود به رتبه نخست ردهبندی، به مهمترین نقطه عطف مسیر حرفهای نادال تبدیل شد. در این فصل، رافائل نادال با قلعوقمع تمامی رقبای خود برای چهارمین بار متوالی در رولان گاروس تاجگذاری کرد. او در این مسابقات بدون واگذاری حتی یک ست و با تحمیل یک شکست سنگین به رقیب بزرگش یعنی راجر فدرر در فینال، قدرت مطلقش در زمینهای خاکی را به رخ همگان کشید.
اما اتفاق ویژه فصل ۲۰۰۸ برای نادال در گرند اسلم ویمبلدون رقم خورد؛ ماتادور اسپانیایی که دو سال پیاپی در فینال این رقابتها مغلوب فدرر شده بود، در سومین تلاشش مقابل حریف پرقدرت سوئیسی به کامیابی رسید تا اولین گرند اسلم خود خارج از خاک را برنده شود. آن هم در دیداری پنجسته، فوقالعاده جذاب و نمادین که بسیاری از کارشناسان آن را بهترین دیدار تاریخ تنیس لقب دادهاند.
این پیروزی، نادال را به نخستین بازیکنی پس از بیورن بورگ در سال ۱۹۸۰ تبدیل کرد که طی یک فصل قهرمان دوگانه رولان گاروس و ویمبلدون میشود.
فصل ۲۰۰۸ همچنین با دو دستاورد فوقالعاده دیگر برای ماتادور همراه بود. او بعد از قهرمانی در ویمبلدون برای اولین بار با کنار زدن راجر فدرر به جایگاه اول تنیس جهان رسید و اندکی بعد در المپیک پکن توانست با شکست فرناندو گونزالس مدال طلای انفرادی مردان را کسب کند.
۲۰۱۰؛ ۷۱ پیروزی و ۱۰ شکست
سال ۲۰۱۰ یکی از موفقترین و بهیادماندنیترین سالهای دوران حرفهای نادال به شمار میرود. او با فتح سه گرند اسلم در سه زمین مختلف – هارد، خاک و چمن – به عنوان نخستین مرد در تاریخ تنیس شناخته شد که توانسته در یک فصل به چنین دستاوردی برسد.
فصل ۲۰۱۰ با شروعی نسبتاً آرام برای نادال همراه بود. او در اوپن استرالیا بدشانسی آورد و به دلیل مصدومیت در مرحله یکچهارم نهایی از ادامه مسابقات بازماند. اما ماتادور به سرعت آسیبدیدگی را پشت سر گذاشت و فصل خاک را با انگیزه و قدرت آغاز کرد. نادال در تورنمنت مونتکارلو با قاطعیت و بدون از دست دادن حتی یک ست برای ششمین بار متوالی به قهرمانی رسید و سپس در رم و مادرید جام قهرمانی را بالای سر برد.
در رولان گاروس نیز نادال با عملکردی خیرهکننده و بدون واگذاری حتی یک ست به فینال رسید و با برتری مقابل رابین سودرلینگ — که سال قبل در همین مسابقات شکست تلخی را به ماتادور تحمیل کرده بود، انتقام گرفت و موفق به کسب پنجمین جام خود در این گرند اسلم شد. این برای نخستین بار در تنیس مردان بود که یک بازیکن هر سه مسترز خاک بعلاوه گرند اسلم رولان گاروس را فتح میکرد.
اما نادال پس از این در ویمبلدون هم خوش درخشید و دومین قهرمانی خود را در در قدیمیترین تورنمنت تنیس جهان کسب کرد. در این مسابقات، او با غلبه بر تنیسبازانی چون اندی ماری و توماس بردیچ، بار دیگر ثابت کرد که در زمین چمن نیز از مهارت و توانایی بالایی برخوردار است.
در ماه سپتامبر، نادال در آخرین گرند اسلم فصل یعنی یو اس اوپن نیز پرفروغ ظاهر شد و با غلبه بر نواک جوکوویچ در فینال توانست کلکسیون عناوین خود در مسابقات چهارگانه گرند اسلم را تکمیل کند.
یکی از نکات قابل توجه عملکرد نادال در فصل ۲۰۱۰، بهبود ضربات سرویسش بود که خصوصاً در رسیدن او به جام اوپن آمریکا نقش مهمی ایفا کرد. او در این سال ۷۱ درصد از «بریک پوینت»ها را مهار کرد که بهترین آمار دوران حرفهایاش بود.
۲۰۱۳؛ ۷۵ پیروزی و ۷ شکست
بعد از سالهای نسبتاً کمفروغ ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ که البته دو عنوان اوپن فرانسه و دو نایبقهرمانی گرند اسلم برای رافا به همراه داشت، او در سال ۲۰۱۳ بار دیگر اوج گرفت و یکی از موفقترین فصول خود را ثبت کرد. ماتادور در این سال توانست ۱۰ عنوان قهرمانی به دست آورد و عناوین بزرگی را به کارنامه خود ضمیمه کند.
در گرند اسلمها، نادال عملکردی فوقالعاده داشت و دو قهرمانی در رولان گاروس و یو اس اوپن بهدست آورد. در رولان گاروس او توانست برای هشتمین بار قهرمان شود و جایگاهش را بهعنوان پادشاه بلامنازع زمینهای خاک رس تثبیت کند. پس از آن در یو اس اوپن نادال با شکست نواک جوکوویچ در فینال دومین قهرمانی خود در این تورنمنت را جشن گرفت و به سیزدهمین گرند اسلمش رسید.
نادال در طول این فصل ۷۵ بازی را با پیروزی به پایان رساند و تنها در ۷ مسابقه شکست خورد تا آمار ۹۱.۵ درصد پیروزی را به ثبت برساند. او در مسترزهای ایندین ولز، مادرید، رم و کانادا و سینسیناتی نیز به قهرمانی رسید و پاداش عملکرد خوب خود را با بازگشت به رتبه یک جهان گرفت.
۲۰۱۷؛ ۶۸ پیروزی و ۱۲ شکست
فصل ۲۰۱۷ نیز یکی دیگر از فصول برجسته ماتادور است که بعد از مصدومیت و دوری ۶ ماهه او از میادین حکم تولدی دوباره را برای او داشت. بعد از گذراندن سه فصل همراه با مصدومیت و افت نسبی و کسب فقط یک عنوان گرند اسلم، نادال در سال ۲۰۱۷ بار دیگر قدرتش را به رخ کشید تا به منتقداتش ثابت کند هنوز تمام نشده و حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
این فصل با یک نایبقهرمانی در اوپن استرالیا و دو قهرمانی در رولان گاروس و یو اس اوپن همراه بود. در رولان گاروس، نادال بینقص ظاهر شد و بدون از دست دادن حتی یک ست، دهمین عنوان قهرمانی خود را در این تورنمنت بهدست آورد. او در این مسابقات نمایشی خیرهکننده داشت و طی هفت دیدار تنها ۳۵ گیم از دست داد تا از این نظر بعد از بیورن بورگ در سال ۱۹۷۸ با واگذاری ۳۲ گیم برترین عملکرد را به نام خود ثبت کند. اسطوره اسپانیایی همچنین با کسب پانزدهمین قهرمانی خود در مسابقات گرند اسلم از رکورد پیت سمپراس عبور کرد و به تنهایی در جایگاه دوم پرافتخارترین تنیسبازان مرد تاریخ قرار گرفت. تنها ۳ عنوان کمتر از راجر فدرر با ۱۸ عنوان.
پس از رولان گاروس، نادال در یو اس اوپن نیز درخشید و در دیدار فینال کوین اندرسون را با عملکردی قاطعانه شکست داد و شانزدهمین عنوان گرند اسلم خود را جشن گرفت. این قهرمانی نه تنها بار دیگر قدرت نادال در زمینهای هارد را نشان داد بلکه اعتماد به نفس او را پس از مصدومیتها و چالشهای قبلی تقویت کرد.
نادال در طول فصل ۲۰۱۷ علاوه بر این دو عنوان در مسترزها نیز موفق بود و در مسابقات مونتهکارلو و مادرید به قهرمانی رسید. عملکرد او در این فصل باعث شد که سال را به عنوان بازیکن شماره یک جهان به پایان برساند.
یکی از نکات قابل توجه در این فصل، رویاروییهای نادال با رقیب دیرینهاش، راجر فدرر بود. در سال ۲۰۱۷، فدرر توانست نادال را در چندین مسابقه شکست دهد، از جمله فینال اوپن استرالیا و مسابقات مسترز میامی و شانگهای. این نبردهای هیجانانگیز، جذابیت فصل ۲۰۱۷ را دوچندان کرد و یادآور روزهای اوج این دو اسطوره دنیای تنیس بود.
۲۰۱۹؛ ۵۸ پیروزی و ۷ شکست
یک فصل موفق و پربار دیگر برای ماتادور. فصلی که دو قهرمانی گرند اسلم و چندین عنوان ریز و درشت دیگر برایش به ارمغان آورد و او را به صدر دنیای تنیس بازگرداند. نادال در این فصل با نایبقهرمانی در اوپن استرالیا و قهرمانی در رولان گاروس و یو اس اوپن توانست تعداد گرند اسلم خود را به عدد ۱۹ برساند.
نادال در رولان گاروس با شکست دومینیک تیم در دیدار پایانی برای دوازدهمین بار در دوران حرفهای خود به قهرمانی این تورنمنت رسید تا رکورد خارقالعادهاش را بهبود ببخشد. در اوج فصل هارد کورت آمریکای شمالی نیز نادال توانست بار دیگر قهرمان اوپن آمریکا شود؛ او در فینال هیجانانگیز و نفسگیر این رقابتها دنیل مدودف روس را در پنج ست شکست داد و چهارمین عنوان خود در این تورنمنت را به دست آورد.
افزون بر این، ماتادور برای پنجمین بار فصل را بعنوان مرد اول تنیس جهان به پایان برد و به نخستین مردی تبدیل شد که در سه دهه مختلف به این مهم میرسد.
دو عنوان مسترز رم و کانادا و قهرمانی در مسابقات تیمی دیویس کاپ برای چهارمین بار نیز از دیگر دستاوردهای اسطوره اسپانیایی در سال ۲۰۱۹ بود.
۲۰۲۲؛ ۳۹ پیروزی و ۸ شکست
فصل ۲۰۲۲ هم علیرغم دشواریها برای نادال بسیار خاص و ماندگار سپری شد. عملکرد اسطوره اسپانیایی در ماههای ابتدایی به قدری خوب بود که او توانست بهترین شروع فصل دوران حرفهای خود را به ثبت برساند. او با کسب ۲۱ پیروزی متوالی در مسابقات ۲۵۰ امتیازی ملبورن، اوپن استرالیا و آکاپولکو به قهرمانی رسید و ای بسا اگر در ایندین ولز هم دچار آسیبدیدگی نمیشد بهجای نایبقهرمانی میتوانست چهارمین جام پیاپی خود را کسب کند. قهرمانی نادال در اوپن استرالیا که با بازگشت دیدنی او در مقابل دنیل مدودف همراه شد موجب گردید تا اسطوره اسپانیایی به ۲۱ـمین گرند اسلمش برسد و برای نخستین بار در دوران حرفهای خود از دو رقیب بزرگش یعنی فدرر و جوکوویچ پیشی بگیرد.
در ادامه فصل و در مسابقات خاک، نادال موفق شد برای چهاردهمین بار در جولانگاهش تاجگذاری کند و به بیستودومین عنوان گرند اسلم خود دست یابد. این موفقیت او را به رکوردی بیسابقه رساند و جایگاهش را به عنوان یکی از برترین تنیسبازان تاریخ مستحکمتر از قبل کرد. نادال در طول رقابتها چالش مصدومیت پایش را داشت و با تزریق ماده بیحسی به میدان میرفت، اما در نهایت کسپر رود هم حریف او در دیدار نهایی نشد تا ماتادور برای نخستین بار دو گرند اسلم اوپن استرالیا و فرانسه را طی یک فصل فتح کند.
با این حال، نادال در ادامه سال با چالشهای بیشتری مواجه شد و مصدومیت مزمن او از ناحیه عضلات شکم موجب شد تا نتواند در نیمه دوم فصل پر فروغ ظاهر شود.
درود
بسيار عالي، تشكر.
اگر متن و مقاله درباره تنوع و مدل مصدوميت هاي نادال هم قابل ارايه باشد، خيلي به نظر قابل توجه خواهد بود. اينكه از كجا شروع شدند و چه راهكارهايي براي كنترل آنها درنظر گرفته شد.
ردپاي مصدوميت در دوران حرفه اي نادال همه جا مشهود است، مانند اينجا در عملكرد بهترين فصل هايش.
روز و روزگار خوش