ایده ادغام این دو اتحادیه از مدتها پیش مطرح بوده است.
تنیسفا – اتحادیههای تنیس مردان (ATP) و زنان (WTA) قصد دارند اواخر ماه جاری میلادی با دعوت از مدیران اجرایی و نمایندگان مسابقات طی یک اجلاس دو روزه در لندن اولین گامها را به سوی یک ادغام تاریخی بردارند.
به نظر میرسد سه سال پس از آنکه راجر فدرر پیشنهاد ادغام اتحادیههای تنیس مردان و زنان را مطرح کرد، حالا گامهای عملی برای تحقق این اتفاق بزرگ در حال برداشته شدن است.
ورزش تنیس به دلیل ساختار مدیریتی چندپاره خود از مشکلات فراوانی رنج میبرد و ادغام این دو اتحادیه میتواند تحول بزرگی در این رشته ایجاد کند.
این نشست در شرایطی برگزار میشود که علاقه روزافزون عربستان سعودی به نقشآفرینی در تنیس نگرانیهایی را در میان اهالی این رشته به وجود آورده است. گفته میشود برخی از مقامات تنیس نمیخواهند اتفاقاتی که در ورزش گلف با سرمایهگذاری عربستان در لیگ LIV افتاد در تنیس نیز تکرار شود و به همین خاطر آنها با فوریت وارد عمل شدهاند.
البته این تمام ماجرا نیست. نگرانی دیگر تأسیس انجمن PTPA توسط نواک جوکوویچ است که یک تهدید بالقوه برای اتحادیههای فعلی محسوب میشود.
حال همه این اتفاقات مدیران ردهبالای تنیس را به تکاپو انداخته است تا با یک اقدام راهبردی راه حلی همیشگی برای مشکلات ساختاری خود پیدا کنند.
البته چالشها و موانع زیادی در این راه وجود دارد که شاید مهمترین آن مسائل مالی باشد. اتحادیههای تنیس مردان و زنان هر کدام شرکای تجاری و قراردادهای انحصاری خود را از جمله برای حق پخش تلویزیونی دارند که پیدا کردن یک راه میانه برای آن چندان آسان به نظر نمیرسد.
مسئله برابری دستمزد نیز یکی دیگر از چالشهای موجود است که احتمالاً چندان از سوی تنیسبازان مرد با استقبال مواجه نخواهد شد. در حال حاضر فقط در مسابقات گرند اسلم و چند رویداد بزرگ دیگر جوایز نقدی بازیکنان مرد و زنان برابر است، و در سایر مسابقات مردان حدود ۷۵ درصد بیشتر از زنان درآمد دارند و طبیعی است که تمایلی به تقسیم درآمد خود نخواهد داشت.
همچنین از نظر اجرایی و سختافزاری برگزاری همزمان برخی مسابقات امکانپذیر نیست که فراهم کردن امکانات لازم به بودجه و زمان زیادی نیاز دارد.
اختلافات بر سر عربستان؛ موافقین و مخالفین چه میگویند؟
در هفتههای اخیر ورود پر سروصدای عربستان سعودی به دنیای تنیس منشأ بحث و جدلهای بسیاری بوده است. برخی از بزرگان تنیس موافق حضور عربستان هستند و برخی دیگر با اشاره به سابقه بد این کشور در زمینه حقوق بشر از اساس با آن مخالفت میکنند.
در این میان، عدهای نیز میگویند همین تنشها ممکن است باعث شود سهمداران عمده هر دو اتحادیه اختلافات را کنار بگذارند و از این فرصت برای ایجاد یک اتحادیه مشترک و پرقدرت بهره ببرند.
عربستان اخیراً حق میزبانی مسابقات نسل جدید مردان را به دست آورد و قرار است برای یک دوره پنج ساله در شهر جده پذیرای بهترین بازیکنان زیر ۲۱ سال جهان باشد. آنها در حال مذاکره برای میزبانی مسابقات فینال تور جهانی زنان در شهر ریاض نیز هستند، هرچندکه با مخالفت چهرههایی چون مارتینا ناوراتیلووا و کریس اورت احتمال تحقق آن دست کم برای سال جاری تا حدودی زیادی منتفی به نظر میرسد.
اما جاهطلبیهای سعودیها به این دو رویداد محدود نمیشود و آنها میخواهند سهم جدیتری در دنیای تنیس داشته باشند. در همین راستا شایعاتی مطرح است که فدراسیون تنیس این کشور در حال مذاکره برای اضافه کردن دهمین رویداد مسترز ۱۰۰۰ امتیازی به تقویم مسابقات مردان است. اتفاقی که هر چند در شرایط کنونی با توجه به فشردگی تقویم مسابقات بعید به نظر میرسد، اما غیرممکن نیست و باید دید سعودیها در نهایت خواهند توانست با پیشنهادهای وسوسهکننده خود مسئولان امر را مجاب کنند یا خیر.
در هر صورت خبرهای بزرگی در راه است.