تنیسفا: رقابتهای تنیس المپیک ریو از تاریخ 16 لغایت ۲۴ مرداد ۹۵ در “المپیک تنیس سنتر” شهر ریودوژانیرو در کشور برزیل برگزار میشود.
انتظار میرود در این دوره از بازیها، تعداد ۱۷۲ بازیکن در ۵ بخش انفرادی و دونفره زنان و مردان و دونفره مختلط با یکدیگر به رقابت بپردازند. تنیس المپیک زیر نظر کمیته المپیک برزیل و فدراسیون جهانی تنیس برگزار میگردد. هر چند این مسابقات جزئی از تورهای تنیس مردان (ATP) و زنان (WTA) به حساب میآیند، اما بر خلاف دورههای گذشته، دارای امتیازات رنکینگ نخواهد بود.
مسابقات تنیس ریو ۲۰۱۶، پانزدهمین دوره حضور این رشته ورزشی در تاریخ بازیهای المپیک و هشتمین آن از سال ۱۹۸۸ است. تنیس از اولین دوره المپیک (۱۸۹۶) در این بازیها حضور داشت، اما از سال ۱۹۲۴ و در پی بروز اختلاف بین فدراسیون جهانی تنیس و کمیته بینالمللی المپیک مبنی بر حضور بازیکنان آماتور، از المپیک حذف شد تا اینکه بعد از دو دوره آزمایشی/غیررسمی در سالهای ۱۹۶۸ و ۱۹۸۴، مجددا از المپیک ۱۹۸۸ سئول، رسما به این مهمترین رویداد ورزشی جهان بازگشت.
یکی دیگر از تغییرات عمده مسابقات این دوره، اضافه شدن “تایبریک” به ست سوم (پنجم در فینال انفرادی مردان) است. در دورههای قبل بازیکنان برای کسب پیروزی در ست سرنوشتساز باید با اختلاف دو گیم پیروز میشدند که این قانون بعضا ستهای طولانیای را سبب میشد. علاقهمندان تنیس قطعا بازی نیمهپایانی نفسگیر و جذاب بین راجر فدرر و خوان مارتین دلپوترو در المپیک 2012 لندن را به یاد دارند که نابغه سوییسی موفق شد در یک ماراتن سه ساعته حریف آرژانتینی را با نتیجه 17-19 در ست نهایی شکست دهد.
نحوه انتخاب بازیکنان برای حضور در تنیس المپیک
در مجموع تعداد ۶۴ تنیسباز در هر یک از جداول اصلی انفرادی زنان و مردان با یکدیگر به رقابت میپردازند. معیار اصلی انتخاب بازیکنان برای حضور در المپیک، رتبه آنها در ردهبندی جهانی است. بر این اساس، ۵۶ فرد برتر ردهبندی مردان و زنان، اولین شرط لازم را برای حضور در جدول اصلی انفرادی این رقابتها دارند، اما این به تنهایی کافی نیست؛ هر کشور تنها میتواند چهار نماینده در هر جدول داشته باشد که این به معنای آن است که اگر کشوری بیش از چهار نماینده در بین ۵۶ نفر برتر داشته باشد، نمیتواند همه آنها را برای شرکت در مسابقات اعزام کند. علاوه بر این شروط، بازیکنان تنها در صورتی میتوانند در رقابتهای المپیک شرکت کنند که در طول چهار سال گذشته در تعداد معینی از رقابتهای ملی دیویس کاپ (مردان) و فد کاپ (زنان) تیم کشورشان را نمایندگی کرده باشند. از ۸ جایگاه باقیمانده، کمیته المپیک فدراسیون جهانی تنیس ۶ بازیکن را بر اساس رنکینگ و پراکندگی کشورهای حاضر در مسابقات انتخاب میکند و دو سهمیه دیگر هم توسط کمیته بینالمللی المپیک به کشورهای کوچک اهدا خواهد شد.
در بخشهای دونفره مردان و زنان، جدول مسابقات ۳۲ نفره و در قسمت دونفره مختلط،۱۶ نفره است.
تمامی بخشهای رقابتهای تنیس المپیک به صورت حذفی و به سبک سایر رقابتهای تنیس برگزار میشوند؛ با این تفاوت که علاوه بر دیدار فینال که تکلیف مدالهای طلا و نقره را مشخص میکند، یک دیدار ردهبندی نیز برای تعیین برنده مدال برنز انجام خواهد شد.
استقبال کمتر تنیسبازان از المپیک ریو نسبت به دورههای قبل
همانطور که اشاره شد بر خلاف دورههای قبل که رقابتهای المپیک صاحب امتیاز در ردهبندی جهانی تنیس بود، در ریو ۲۰۱۶ هیچ امتیازی به بازیکنان تعلق نخواهد گرفت. همین مسئله در کنار نگرانیهای فزاینده از ابتلا به ویروس زیکا سبب شده است که بسیاری از بازیکنان مطرح تنیس جهان، عطای حضور در المپیک ریو را به لقایش ببخشند. حتی بازیکنان جویای نام و آیندهداری چون دومینیک تیم اتریشی و الکساندر زورف آلمانی نیز تصمیم به انصراف از این بازیها گرفتهاند. با این حال، چهرههای نامدار این رشته ورزشی از جمله نواک جوکوویچ، رافائل نادال، اندی ماری، خواهران ویلیامز و … آمادگی خود را برای حضور در المپیک اعلام کردهاند. اما غایب بزرگ ریو ۲۰۱۶ راجر فدرر سوییسی است که امید زیادی برای کسب مدال طلا داشت؛ اما به علت ادامه مصدومیت زانویش مجبور شد نه تنها از این مسابقات بلکه از ادامه فصل ۲۰۱۶ نیز کنارهگیری کند. در چند روز گذشته نیز گمانهزنیهایی پیرامون عدم حضور نادال در بخش انفرادی مطرح شده است. او که به تازگی از مصدومیت مچ دست برگشته، تمریناتش را با اندی ماری در مایورکا پیگیری میکند و امیدوار است بتواند برای اسپانیا در سه بخش انفرادی، دونفره مردان و مختلط به میدان برود.
میلوش رائونیچ کانادایی، سیمونا هالپ از رومانی و توماس بردیچ چک از تنیسبازان سرشناسی هستند که در ریو غایب خواهند بود. در آخرین خبرها نیز، براداران برایان که در المپیک لندن در بخش دونفره مردان بر روی سکوی نخست ایستاده بودند، اعلام کردند که به علت ویروس زیکا و سلامتی خانوداه هایشان، در المپیک پیشرو شرکت نخواهند کرد.
مدافعان عنوان قهرمانی تنیس المپیک
در دوره قبلی رقابتهای تنیس المپیک که در ویمبلدون لندن برگزار شد، اندی ماری، تنیسباز اهل اسکاتلند توانست با شکست راجر فدرر در دیدار پایانی مدال طلا را به گردن بیاویزد و استاد سوییسی را در تصاحب طلای انفرادی المپیک ناکام بگذارد. فدرر که از او به عنوان بزرگترین تنیسباز تمام دوران نامبرده میشود، هرگز نتوانسته در بخش انفرادی المپیک به مدال طلا دست یابد؛ اما او در سال ۲۰۰۸ موفق شد در کنار استنیسلاس واورینکا در بخش دونفره بر روی سکوی قهرمانی قرار بگیرد. در دیدار ردهبندی هم خوان مارتین دلپوترو با شکست نواک جوکوویچ کشورش آرژانتین را صاحب یک مدال برنز کرد.
در بخش زنان هم سرینا ویلیامز موفق شد با شکست ماریا شاراپووای روس اولین مدال طلای انفرادی خود در المپیک را به دست آورد. سرینا همچنین به همراه خواهرش وینس، سه مدال طلای دونفرهی المپیک نیز در کارنامه دارد. شاراپووای روس، دارندهی مدال نقره ی المپیک لندن، در این دوره از بازیها به علت محرومیت دوپینگ حضور ندارد.
در بخش دونفره مردان المپیک لندن، براداران برایان و در بخش دونفره زنان خواهران ویلیامز دو مدال طلای ارزشمند برای ایالات متحده به ارمغان آوردند. در دونفره مختلط نیز ویکتوریا آزارنکا و مکس میرنی از بلاروس صاحب مدال طلا شدند. آزارنکا نیز در این دوره از مسابقات به علت ادامه مصدومیت زانو و همچنین بارداری حضور ندارد.